Een zakelijke blog schrijven. Hoe doe je dat?
“Hoe schrijf ik een zakelijke blog?” is een vraag die ik steeds vaker krijg. Meer en meer bedrijven onderzoeken hoe je een goed zakelijke blog schrijft. En dat is helemaal geen slecht idee. Een blog geeft veel toegevoegde waarde aan je site. Doe je het goed, dan zorgt je blogartikel niet alleen voor meer bezoekers maar ook voor meer klanten.
Kortom vandaag een blog over… bloggen.
Waarom starten met een zakelijke blog?
Voor bedrijven zijn er een aantal voordelen te halen met een zakelijke blog:
- Het delen van kennis creëert autoriteit, je wordt gezien als een expert op jouw vakgebied.
- Een zakelijke blog is relatief goedkoop vergeleken met traditionele vormen van PR.
- Het schrijven van een blogartikel is redelijk eenvoudig (weinig middelen noodzakelijk).
- Een blog geeft een menselijk gezicht aan je organisatie.
- Een artikel kan prima interactie met je doelgroep uitlokken.
- Bloggen is goed voor link building en vindbaarheid in zoekmachines.
- De geschreven content is inzetbaar in meerdere media; denk aan social media.
Waar moet een zakelijke blog aan voldoen?
Een zakelijke blog is een geweldige manier om kennis te delen. Het kan een expert binnen jouw vakgebied van je maken. Iedereen wil zaken doen met een expert, toch? Een blog trekt nieuwe klanten aan en informeert bestaande klanten. Maar hoe schrijf je een goed blogartikel? Volgens mij voldoet een goede blog aan een aantal eisen:
- Een zakelijke blog schrijf je voor je klanten
- Een zakelijke blog heeft relevante inhoud
- Een blog is persoonlijk
- Een blogartikel straalt passie en kennis uit
- Een blogartikel heeft structuur
- Een zakelijk blogartikel converteert
Kan ik een blog schrijven?
Persoonlijk ken ik weinig mensen die niet kunnen schrijven. Ik zeg niet dat iedereen even goed schrijft, schrijven moet je liggen en moet een beetje in je vingers zitten. Maar enthousiasme is belangrijker dan uitmuntend taalgebruik.
Natuurlijk moet je proberen geen schrijffouten te maken, maar stijlregels mag je van mij best een beetje buigen. Ik vind het belangrijk dat zinnen eenvoudig te begrijpen zijn en er ritme in zinnen zit. En dan begint er wel eens een zin met en. Mijn tip: ontwikkel lekker je eigen schrijfstijl, maar gebruik niet te veel jargon, tenzij je doelgroep daar geen probleem mee heeft.
Wees niet bang dat je nog niet genoeg weet over jouw onderwerp. Dat komt vanzelf. Schrijven is namelijk ook veel naslagwerk doen. Schrijf je veel over een bepaald onderwerp, dan moet je zelf veel lezen en word je op den duur vanzelf specialist.
Hoe vaak moet ik bloggen om succesvol te zijn?
Dat is lastig om te zeggen. In ieder geval regelmatig, minimaal tweemaal per maand is mijn advies. Je lezers weten dan wat ze van je kunnen verwachten. Google ook. Google houdt niet van websites met veel tekst, maar van levende websites die groeien. Na verloop van tijd zul je merken dat je website hoger in de zoekresultaten verschijnt en als gevolg hiervan meer bezoekers trekt. Bij mij lag dit omslagpunt op ongeveer 4 maanden, na zo’n 30 artikelen. Je moet bloggen in de frequentie die het best bij je past. Misschien lijkt het soms anders als je om je heen kijkt, maar frequentie en kwaliteit zijn belangrijker dan kwantiteit.
Het allerbelangrijkste is dat je plezier hebt in het schrijven. Bloggen is namelijk hard werken. Het is niet alleen schrijven, maar ook research, beeldmateriaal zoeken, onderzoek doen en je creatieve werk propageren middels social media.
Succes!
Jeroen Beelen – Goedmettekst.nl