Wat is een Whitepaper?
Wij hebben het in onze blogberichten over Inbound Marketing en Lead Nurturing vaak over whitepapers, maar wat is een whitepaper?
De definitie van een whitepaper verschilt wel eens per branche, wat soms verwarrend is voor marketeers.
Traditioneel gezien komt een whitepaper uit de politiek, het was namelijk een wettelijk document waarin één of andere politieke oplossing werd uitgelegd.
In de technologische sector is een whitepaper een document dat de theorie omtrent een nieuw stukje technologie omschrijft. Ook in de zakelijke wereld zijn er verschillende definities, de één is meer productgericht dan de ander.
In dit blogbericht proberen wij zo helder mogelijk te omschrijven hoe wij een whitepaper definiëren.
De definitie van een whitepaper
Een whitepaper is een overtuigende, gezaghebbende, diepgaand rapport over een specifiek onderwerp, dat een probleem weergeeft en zorgt voor een oplossing.
Marketeers creëren een whitepaper om hun doelgroep meer te leren over een specifiek onderwerp of om een bepaalde methodiek uit te leggen en te promoten. Het zijn probleemoplossende gidsen.
Normaal gesproken moet je bepaalde contactinformatie achterlaten voordat je een whitepaper kunt downloaden, waardoor het een uitstekend middel is om leads te vergaren.
Wat is een whitepaper niet?
Een product pitch.
Ondanks dat Investopedia een whitepaper definieert als “een informatief document uitgegeven door een bedrijf, om bepaalde kenmerken van een oplossing, dienst of product te promoten”, moet je erop letten dat je niet je eigen producten of diensten teveel promoot.
Je verliest je objectiviteit en je leads zullen hier doorheen prikken, waardoor je ze zult verliezen.
Het doel van je whitepaper is om mensen te overtuigen op basis van feiten en bewijzen en niet door ze te vertellen hoe geweldig je product of dienst is.
Wat zijn de standaarden voor een whitepaper?
Technisch gezien zijn er geen minimumeisen voor whitepapers. Iedereen kan een document een whitepaper noemen. Maar het is aan te raden dat je voor jezelf wel een aantal standaarden opstelt. Een goede whitepaper ziet er als volgt uit:
Lengte: Niet minder dan zes pagina’s, inclusief afbeeldingen, grafieken en referenties. Als het onderwerp erom vraagt, dan kan een whitepaper wel tot 50 pagina’s bevatten.
Structuur: Normaal gesproken bevat een whitepaper een titelpagina, inhoudsopgave, korte samenvatting, introductie, aantal pagina’s waarin het probleem wordt besproken, aantal pagina’s waarin een hypothese van een oplossing wordt gegeven, een case study waarin de oplossing een succes is gebleken en een conclusie.
Formaat: PDF
Stijl: Professioneel, serieus, goed geschreven en goed opgemaakt.
Waarin verschillen whitepapers ten opzichte van blogberichten en eBooks?
Whitepapers moet je zien als academische content. De lezers verwachten bij het lezen van een whitepaper een hoge expertise, ondersteund door goed onderzoek en referenties.
Waar je bij het schrijven van blogberichten en/of eBooks, maar een paar uur tot een week kwijt bent, duurt het creëren van een goede whitepaper mogelijk weken. Ze zijn veel serieuzer van toon, minder ‘flashy’ en meer gebaseerd op onderzoek dan blogberichten en eBooks.
Je kunt je voorstellen dat whitepapers enigszins saai overkomen in vergelijking met blogberichten en eBooks. Toch worden ze gelezen, omdat ze informatief zijn en geschreven door experts uit de branche.
Hoe meet je het succes van je Whitepapers?
Uiteraard hoop je dat je whitepapers het goed doen. Dus hoe kun je het succes van je whitepapers meten?
Landingspagina bezoeken
Het meten van het aantal bezoekers op een landingspagina is een goede manier om te zien hoeveel verkeer je trekt naar je content.
Als je merkt dat je niet veel verkeer trekt naar je landingspagina, dan moet je proberen de zichtbaarheid te vergroten in social media, zoekmachines en de Calls To Action op je website.
Zorg er dus voor dat je landingspagina’s social sharing buttons hebben, je whitepapers actief deelt op social media, je landingspagina’s geoptimaliseerd zijn en dat elke webpagina en blogbericht een Call To Action heeft die verwijst naar een landingspagina.
Conversions/Submissions
Hiermee meet je hoeveel personen daadwerkelijk het formulier op een landingspagina hebben ingevuld en de whitepaper hebben gedownload. Afhankelijk van je doelen, kunnen ‘submissions’ opgedeeld worden in twee categorieën: leadgeneratie (nieuwe leads) en lead nurturing (bestaande leads).
Conversion Rate
Hiermee meet je het percentage conversions/submissions ten opzichte van het aantal bezoekers. Als je een lage conversion rate hebt, dan is er iets mis. Als je veel bezoekers trekt, dan trek je mogelijk de verkeerde bezoekers of je landingspagina is niet goed ingericht.
Social Media Shares
Hoe vaak word je whitepaper gedeeld op sites als Facebook, Twitter, LinkedIn en/of Google+?
Door socal media shares te meten kun je goed analyseren hoe je content wordt opgepikt door je doelgroep en hoe ze denken over je whitepaper (sentiment). Daarnaast geldt ook natuurlijk dat hoe meer social shares je krijgt, hoe groter je bereik is en het helpt je SEO-autoriteit te vergroten.
Stidolph Inboud Marketing