Komende periode kent grote veranderingen voor bedrijfssoftware

3405

Komende periode kent grote veranderingen voor bedrijfssoftware

Ondernemers hebben steeds meer verschillende software applicaties in gebruik. Waar voorheen nog vaak voor een alleskunner (totaalpakket) werd gekozen, wordt tegenwoordig voor specialistische applicaties gekozen. Denk aan een pakket voor de financiële administratie, voor de salarisverwerking, rapportage, nieuwsbrieven en ga zo maar door.

De keuze hiervoor wordt ook alsmaar eenvoudiger met de opkomst van “Everything As A Service”: alles, in dit geval software, als abonnementsvorm. Van bezit naar gebruik dus. Dit gaat verder dan alleen een andere contractvorm. Er gaan namelijk deuren open naar Big Data, Internet of Things, digitale assistenten en vormen van automation. Dit biedt mogelijkheden om processen te stroomlijnen en te automatiseren en voor kunstmatige intelligentie.

Belangrijkste trends voor 2019

Hieronder treft u een overzicht van de belangrijkste trends en ontwikkelingen voor 2018 en 2019.

Software in de cloud, mobiliteit en IoT

Bijna alle software draait tegenwoordig in de cloud. Hiermee verandert het IT-landschap binnen de organisatie en staan zowel de applicaties als de data buiten de eigen bedrijfsmuren. Dit biedt kansen op het gebied van IoT en mobiliteit.

Meer applicaties

Organisaties kiezen steeds meer voor kleine softwarepakketten met een specialistisch doel, ook wel microservices genoemd. Deze kleinschaligere applicaties werken vaak naadloos samen met de centrale bedrijfssoftware. Het is ook steeds meer gemeengoed dat deze kleine applicaties worden aangeboden vanuit een app store. Zo wordt er een ecosysteem gerealiseerd van applicaties die elkaar aanvullen.

Kunstmatige intelligentie

Steeds vaker wordt software ontwikkeld die self learning is. Een goed voorbeeld is scan&herken software. De software leert van de input en geeft daardoor steeds beter en sneller resultaat. Dit levert efficiëntie en tijdbesparing op voor de medewerkers die de software gebruiken. Er zijn steeds meer applicaties die gebruik (gaan) maken van deze vorm van kunstmatige intelligentie.

Proces automatisering

Ook worden meer en meer processen geautomatiseerd. Waar voorheen de medewerker nog elke stap zelf handmatig uitvoerde, neemt de software dit steeds vaker over. Hiermee is enorme winst te behalen. Is uw softwarepakket nog niet zo ver? Er is ook software (zoals Taskmanager) op de markt die de meest uiteenlopende processen en workflows kunnen automatiseren en controleren. Op maat en daardoor in elk bedrijf toepasbaar. In de komende jaren zullen de mogelijkheden op het vlak van procesoptimalisatie verder toenemen.

Inzicht in data

Bij de keuze en samenstelling van de gebruikte software stijgt de behoefte aan stuurinformatie enorm. Dit wordt ook wel business outcome management genoemd. Het management wil weten hoe de organisatie ervoor staat en presteert. Daarbij wordt gekeken naar eigen data en ook steeds meer wordt een dwarsdoorsnede gemaakt met externe bronnen. Zo kan een vergelijk worden gemaakt met bijvoorbeeld de concurrentie.

Veiligheid

Data is goud waard. Cybercriminelen spelen hier op in. In de media verschijnen regelmatig verontrustende berichten, waarbij al lang geen sprake meer is van ‘ver van mijn bed’. Cybercriminelen schieten veelal met hagel. Elk bedrijf en elk persoon wordt continu bestookt. Daarom is het belangrijk om een veilige IT-omgeving te creëren. Zorg daarbij ook voor bijvoorbeeld een goede back-up van de data. Nu steeds meer in de cloud wordt gewerkt wordt dit vraagstuk complexer.

Koppelen

Vroeger domineerde een klein aantal softwarepakketten de markt. Een bedrijf had vaak één totaalpakket voor alle werkzaamheden. Met als gevolg een complex, zwaar en duur pakket met veel (ongebruikte) functionaliteiten. Nu hebben bedrijven vaak een verzameling van kleinere applicaties, ieder met een specifiek doel. Dit zorgt voor veel flexibiliteit. Daarbij is het wel belangrijk dat de pakketten zo veel mogelijk aan elkaar gekoppeld worden. Dit voorkomt veel dubbel werk. Tegenwoordig biedt bijna elk softwarepakket koppelmogelijkheden, vaak via API (Application Programming Interfaces).

Stap voor stap

Het gebruik van software wordt alsmaar belangrijker. De kansen zijn enorm, alsook de veranderingen. Het is daarom zaak om stappen te blijven maken om niet achterop te raken. Na het lezen van bovenstaande punten denkt u misschien: waar te beginnen? Zitten we op koers? Zie we iets over het hoofd?

Door de continue ontwikkelingen is het raadzaam om periodiek uw werkwijze onder de loep te nemen en bovendien een plan van aanpak te bepalen. Wij kunnen u daarbij helpen. Benieuwd naar de mogelijkheden, toegespitst op uw situatie? Wij komen graag bij u langs voor een vrijblijvend adviesgesprek.

Bart Scheepens – HRT Business Professionals
Sales Consultant


Leave a Comment