De hoeveelheid werk dat wordt uitgevoerd via digitale platformen als Werkspot, Upwork en Uurtjeover is omvangrijker dan gedacht. Dat stelde TNO donderdag in een rapport op basis van een onderzoek onder 2125 Nederlandse respondenten.
Een op de acht gaf aan op enig moment geld verdiend te hebben met werkzaamheden via een dergelijke website, terwijl 18 procent aangaf werk te hebben gezocht. “De omvang van deze vorm van kortdurend werk is veel groter dan vaak gedacht”, aldus TNO-onderzoeker Steven Dhondt.
3 procent van de respondenten beweerde minstens één keer per week betaald werk te vinden via de online platformen. Dat komt overeen met 360.000 mensen. Ongeveer 600.000 mensen, ofwel 5 procent, slepen één keer per maand een klus in de wacht.
Voor 6 procent zijn de platformen de enige of belangrijkste inkomstenbronnen en 14 procent haalt daar meer dan de helft van zijn inkomen vandaan. Een aanzienlijk deel, 38 procent, wist het niet en nog eens 6 procent wilde deze informatie niet delen.
Vrouwen zijn met 46 procent iets minder actief op de platformen dan mannen. 65 procent is in gelijke delen verdeeld over drie leeftijdscategorieën tussen 16 en 44. Van de 45 tot 54-jarigen doet 17 procent aan ‘crowdwork’ en bij 55 tot 70-jarigen is dat 18 procent.
De onderzoekers zagen ook dat meer en meer Nederlanders betrokken zijn bij de online economie. “Zo’n 72 procent van de respondenten is bezig een inkomen te halen uit online activiteiten, met inbegrip van bijvoorbeeld het tijdelijk verhuren van een huis via Airbnb, een eigen webwinkel of marktplaats.” Dat komt neer op een geschat totaal van 8,5 miljoen Nederlanders.
AutomatiseringGids