Wat maakt een ondernemer zo bijzonder?

3118

Wat maakt een ondernemer zo bijzonder?

Ondernemer zijn is niet makkelijk. Toch hebben we in Nederland vele ondernemers die dag in dag uit ervoor knokken om hun eigen bedrijf succesvol te maken. Wat drijft deze mensen nou? Waarom doe je dat en hou je er in menig geval minder aan over dan dat je in loondienst zou verdienen. En je moet er ook nog eens harder voor werken.

Hoewel de vele redenen om te gaan ondernemen ver uit elkaar liggen, zie je toch wel wat grote gemene delers die de meeste ondernemers stimuleert om te ondernemen. Ik zet de belangrijkste even op een rij.

 1. Passie

  Zonder passie begin je niet aan zo’n avontuur dat ondernemen is. Je hebt passie voor je vak, voor je klanten, je gelooft heilig erin dat je zaken beter kunt doen dan anderen. Passie is wat vele mensen doet besluiten om te gaan ondernemen. Passie is cruciaal en helpt je tegenslagen te overwinnen. Naar verloop van tijd zien we die passie weleens afnemen. En dat reflecteert meteen op het bedrijf. Jammer toch! Mocht je dit zo ervaren, ga dan weer terug naar je roots en ga weer op zoek naar de reden waarom je ooit begonnen bent.

 1. Onafhankelijkheid

  Geweldig toch, eigen baas zijn! Een ondernemer wil zijn eigen baas zijn, niet door iemand anders gezegd krijgen wat hij moet doen. Hij wil ook zelf bepalen wanneer hij zich inspant voor zijn bedrijf en in welke mate. Vooral bij de start is het een heerlijk gevoel om niet meer gevangen te zijn in het keurslijf van een ander.Ook dit zien we vaak na verloop van tijd veranderen. We draaien op de automatische piloot en zijn eigenlijk werknemer geworden van ons eigen bedrijf. Op zich niks mis mee ware het niet dat we daarmee ook een beetje de controle verliezen en onvoldoende sturing dreigen te geven aan ons eigen bedrijf. Onze slogan luidt; Laat de onderneming voor je werken. Laat die maar eens op je inwerken en bekijk eens of dat in jouw geval zo is of dat daar nog wel wat te halen valt.

 1. Verantwoordelijkheidsgevoel

  Als ondernemer voel je je verantwoordelijk. Je staat voor je bedrijf en je product, je wilt er alles aan doen om je klanten tevreden te stellen, je voelt je verantwoordelijk voor je medewerkers. Als iemand van je medewerkers een fout maakt, voelt het alsof je zelf een fout hebt gemaakt. En als het vrijdagmiddag (of welke dag of tijdstip dan ook) is en er moet nog iets afgemaakt worden, dan ben jij diegene die dat doet terwijl de rest lekker naar huis gaat. Het mooie van deze eigenschap is, dat die altijd aanwezig is bij ondernemers en hij verandert ook nauwelijks.

  Is dat niet een bijzonder mooie set van eigenschappen die ondernemers hebben?! Daar moet je trots op zijn als ondernemer dat je op deze manier in het leven staat. Het is dan ook een eer en een genoegen om elke dag weer met ondernemers te mogen werken om hen een stapje dichterbij hun doelen te brengen.

Marcel Willems – Thexton Armstrong
Eigenaar


Leave a Comment