Jouw brein kan het gedrag van anderen veranderen

5490

Jouw brein kan het gedrag van anderen veranderen

Misschien herken je het wel, bepaald gedrag van een collega waar je je aan stoort. Het gedrag dat jullie samenwerking in de weg staat en je onnodig veel energie kost. Maar ja, je kunt het gedrag van de ander nu eenmaal niet veranderen. Of toch wel?

Mogelijk herken je dit ook wel, iemand die de hele tijd een bepaald stopwoordje gebruikt, of een typisch handgebaar of beweging maakt. Typisch iets voor die persoon, totdat je ineens merkt dat je deze eigenaardigheid zelf overgenomen hebt. Heeft deze persoon dan misschien iets aan jouw brein aangepast? Dit is een bijzonder fenomeen en om dit te verklaren neem ik je graag mee naar de spiegelneuronen in ons brein en laat ik je zien hoe je hier handig gebruik van kunt maken.

Spiegelneuronen
Het brein van iemand anders kan je niet direct aanpassen, zoals je dat bij jezelf wel kan doen. Toch kan je wel invloed uitoefenen op het gedrag van de ander door handig gebruik te maken van spiegelneuronen. Spiegelneuronen lezen de bewegingen van iemand anders, om vervolgens automatisch de hersenactiviteit, die bij de ander plaatsvond, te spiegelen en daarmee die beweging na te doen. Deze neuronen stellen je dus letterlijk in staat om even in iemand anders zijn schoenen te staan. Spiegelneuronen zijn verantwoordelijk voor ons geautomatiseerde imitatiegedrag. Als je bijvoorbeeld gezellig met een collega zit te praten en deze slaat op een zeker moment zijn benen over elkaar, dan is de kans groot dat je met enige vertraging hetzelfde doet. Als je hierop gaat letten zal je dit met regelmaat tegenkomen.

Op deze manier leren we en worden onze relaties versterkt
Elkaar imiteren speelt een belangrijke rol in hoe we van elkaar leren. Zo nemen we onbewust gedrag van anderen over en als dit gedrag ons ook iets oplevert dan maken we het ons dit steeds verder eigen. Daarnaast zijn deze neuronen functioneel in het verbeteren van de kwaliteit van onze relaties. We kunnen de ander beter begrijpen als we (in ons brein) in zijn of haar schoenen hebben gestaan. Je zou het ook interactieneuronen kunnen noemen. Door steeds meer gedrag van elkaar te spiegelen, voelen wij ons vertrouwder met elkaar en kunnen we elkaar makkelijker begrijpen. We doen immers hetzelfde en de solidariteit die we voor elkaar voelen wordt daarmee versterkt.

Macht heeft een negatief effect op onze spiegelneuronen
Wil je graag mensen meenemen in je plannen, of heb je een leidinggevende functie, dan is het belangrijk dat spiegelneuronen optimaal kunnen werken. Hierbij is het goed om te weten dat uit onderzoek van Sukhvinder Obhi bleek dat als iemand persoonlijke macht ervaart, dit een negatief effect heeft op je spiegelneuronen. Je empathisch vermogen neemt af, net als je compassie en het vermogen vanuit andermans perspectief te kunnen kijken.

Zo laat je spiegelneuronen voor je werken

  • Wil je een prettige samenwerking, dan vraagt dat om gedrag van jou wat je bij de ander ook het liefste zou willen zien. Zorg dat de spiegelneuronen van de ander jouw gedrag gaan imiteren. Ben je bewust van deze voorbeeldrol en maak er flink gebruik van. Verwacht je eerlijkheid of interesse van je medewerkers of collega’s, dan is het belangrijk dat hun spiegelneuronen geen enkele vorm van oneerlijkheid of desinteresse bij jou kunnen ontdekken.
  • Blijf oprecht geïnteresseerd in de ander. In drukke tijden is dat vaak een valkuil, omdat we dan veel meer op onszelf gericht zijn en onze spiegelneuronen hierdoor minder goed benutten. Met een regelmatige pauze houd je dus je spiegelneuronen actiever.
  • Zou jij de eigenschap van een ander wel willen hebben? Zorg dan dat je dicht bij die ander in de buurt bent en werkt. Zo laat je jouw brein onbewust middels je spiegelhormonen in zijn of haar schoenen staan. Hiermee kan je brein deze gedragingen optimaal imiteren en deze zich steeds verder eigen kan maken.
  • Wil je liever niet de eigenschappen van de ander overnemen, zorg dan ook voor minder contact. Bedenk dat als je als komkommer hele dagen tussen de zure augurken zit, je er dan vanzelf ook een wordt.

Samengevat kan je het brein van een ander dus niet direct veranderen, maar het gedrag van een ander kan je, met behulp van je eigen gedrag en spiegelneuronen, wel degelijk indirect beïnvloeden. Hiermee heb je invloed op intermenselijke situaties en kan je samenwerking vele malen efficiënter en energiezuiniger laten verlopen.

Chantalle Weemaes – TopState
Director Development Trainer


Leave a Comment