Hoogste tijd voor georganiseerd verzet

4469

Hoogste tijd voor georganiseerd verzet

Sinds corona viert cybercriminaliteit hoogtij. Hackers zien hun kansen schoon en maken zonder schroom misbruik van de situatie. Want door het plotselinge, massale thuiswerken, zijn nieuwe toegangswegen tot bedrijfsnetwerken ontstaan. En omdat mensen van nature nieuwsgierig zijn, klikten ze makkelijker dan ooit op nep-mails en nep-websites met zogenaamde informatie over Covid-19.

Dus ja, corona heeft geleid tot extra cyberslachtoffers: zowel particulier als in allerlei sectoren van het bedrijfsleven. Weten we hoeveel? Nee, zeker niet. Want menigeen schaamt zich of vreest imagoschade. Het voelt als vuile was, die je het liefst binnenskamers houdt.

Erg genoeg. Want op het gebied van cyberveiligheid kunnen we (nog) veel leren van elkaar. Zoals  velen hebben geleerd van de openheid na de dramatische cyberaanval op de universiteit van Maastricht. Een goed voorbeeld, wat anderen kunnen volgen. Het zou moeten inspireren om elkaar te helpen. Bijvoorbeeld door elkaar te waarschuwen en zo te voorkomen dat een ander hetzelfde overkomt.

Dat gebeurt al jaren via de Eindhovense Cyber Security Groep (ECSG). Hierin zitten een aantal grote bedrijven die vertrouwelijke informatie met elkaar uitwisselen. Iets wat ze ook wilden voor hun toeleveranciers, dus het MKB. Wat de basis is geweest om de Stichting Cyber Weerbaarheid Brainport in het leven te roepen. Een naam waaronder een gemeenschap groeit van ondernemers die zich regelmatig laten informeren over cyberveiligheid en die elkaar helpen door kennis te delen en aan de bel te trekken indien nodig.

Je kunt het zien als georganiseerd verzet. Een manier om een vuist te maken tegen cybercriminelen; een manier om samen een front te vormen en de barricaden te bestijgen. Want het is oorlog, volgens onderzoeksjournalist Huib Modderkolk, schrijver van het boek ‘Het is oorlog maar niemand die het ziet’.

Hij ontdekte de schaduwkant van de moderne, digitale wereld. Hij weet hoe groot de afhankelijkheid van technologie is en welke risico’s daarmee gepaard gaan. Hackers dringen ongezien Nederlandse organisaties binnen en slurpen data van bedrijven op.  We moeten echt iets doen om onszelf daartegen te beschermen.

Heeft u geen idee hoe daarmee te beginnen of wilt u meer weten over de Stichting Cyber Weerbaarheidscentrum Brainport? Neem gerust even contact op. We helpen u graag.

Alexis Barron | Cyber Weerbaarheidscentrum Brainport
Directeur


Leave a Comment