Hoe Google-proof ben jij?

4123

Hoe Google-proof ben jij?


Google maakt een flinke opmars in het onderwijs, zo las ik in de Volkskrant. Wereldwijd zouden al 90 miljoen leraren en leerlingen gebruik maken van het gratis online onderwijsplatform ‘G Suite for Education’. Hierdoor werken zij in Google Drive, Google’s online harde schijf. Nu weten wij allemaal dat niets gratis is in het leven. En al helemaal niet wanneer het komt van een commercieel bedrijf als Google. Big data en klantenbinding, daar gaat het om.

Van kindsbeen af
“Goh, wat aardig van Google om zo te investeren in het onderwijs” zou je op het eerste zicht kunnen denken. Denk je hier iets langer over na, dan kom je vast tot de conclusie dat een weldoordachte strategie hierachter schuilt. Een miljardenbedrijf als Google investeert natuurlijk niet zomaar uit liefdadigheid in de toekomst van onze kinderen. Zij hebben hier een groot belang bij.

‘Je kunt de klant niet vroeg genoeg aan je binden’ weten ook de banken al decennia lang. Niet voor niets wordt ingezet op kinderspaarrekeningen, het liefst al vanaf de eerste levensjaren. Ook jonge studenten zijn een aantrekkelijke doelgroep. De gedachte hierbij is: hoe jonger de klant, hoe groter de binding met deze persoon. En hoe makkelijker beïnvloedbaar. Om diezelfde reden ben ik privé al 25 jaar aangesloten bij dezelfde bank. Of ik 100% tevreden ben over haar dienstverlening, dat is van ondergeschikt belang. Ik ben een patroondier en door de jaren heen ben ik eraan gewend geraakt.

Ook Google weet dat het rekruteren van nieuwe gebruikers al begint in de schoolbanken. ‘Bekend is bemind’, dus maak je hen in een zo vroeg mogelijk stadium bekend met de producten van Google. In het beste geval bereik je als bedrijf een levenslang commitment.

Big data
Een tweede slimme strategie van Google is om via deze weg zoveel mogelijk data over haar jonge gebruikers te verzamelen. ‘Wat moet Google dan met al deze data?’ zal je je afvragen. Wel, deze data zijn commercieel zeer interessant. Hoe meer je weet over je klant, hoe makkelijker het is om deze te beïnvloeden. In dit geval, meer bepaald de ouders van de kinderen, die hele zakken geld uitgeven om hun kroost tevreden te houden. Voor Google, die het grotendeels moet hebben van advertentie inkomsten uit het bedrijfsleven, is dit een gangbaar verdienmodel.    

Privacy is een groot goed
Overigens bedoel ik hiermee geen kritiek te uiten op Google. Zelfs enige lof is op haar plaats. We kunnen ons geen Google-vrije wereld meer voorstellen en als commercieel bedrijf doet zij nu eenmaal waar zij goed in is. Wel lijkt het mij verstandig dat we steeds kritisch blijven. De verzameling van data en de verrijking hiervan levert immers het goud van de toekomst. Het blijft hoe dan ook een aanslag op onze privacy. En in toenemende mate op die van onze kinderen. Laten we dan ook doordacht met onze privacygegevens omgaan. En nu maar Googelen.

Niels Vanaken – Rechtsbundel
Directie


Comments are closed.