Gevaren openbare Wi-Fi netwerken
We gebruiken ze tegenwoordig bijna allemaal, openbare Wi-Fi netwerken. Hoewel veel netwerken met een wachtwoord beveiligd zijn, hoeft dit niet altijd daadwerkelijk veilig te zijn.
In deze tijd waarin iedereen altijd online is hebben veel openbare gelegenheden Wi-Fi. Deze netwerken hebben vaak de naam van de locatie. Bezoekers maken verbinding met de draadloze netwerken. Cybercriminelen spelen hier slim op in. Ze gebruiken speciale software en creëren hun eigen draadloze netwerk. Gebruikers hebben hier geen weet van, zodra ze ingelogd zijn kan al het verkeer direct afgetapt worden. Ook inloggegevens zijn op deze manier te achterhalen.
Bovenstaand is tegen te gaan door verschillende wachtwoorden te gebruiken, maar dit werkt niet zo gemakkelijk met internetbankieren. Ook dit verkeer is namelijk af te tappen en zoals bij de meeste wel bekend is, heeft dit soms grote gevolgen! Ga daarom nooit internetbankieren op een netwerk dat u niet kent. Doe dit alleen thuis, op uw werk of bij de bank zelf.
Hoe houdt u de risico’s zo klein mogelijk?
Er zijn een aantal tips die gebruikt kunnen worden om de risico’s zo klein mogelijk te houden.
- Automatisch delen op een Windows PC.
Veel Windows Pc’s hebben de mogelijkheid aanstaan om bestanden te delen in een netwerk. Dit is handig als u thuis bent maar ongewenst als u op een netwerk zit met onbekende gebruikers. Schakel deze functie dus uit. - Kies geen verbinding zonder wachtwoord.
Er zijn twee soorten openbare Wi-Fi netwerken, met en zonder wachtwoord. Zonder wachtwoord is de beveiliging minimaal, met een wachtwoord is het al moeilijker om hier verkeer van af te tappen. - Beperk het gebruik van sites waarvoor een inlog is vereist en verzend geen privacygevoelige data zowel voor werk als privé.
- Gebruik VPN.
Log in via Virtual Private Network. Hiermee leg je een beveiligde tunnel naar een door u vertrouwde server. Al het internet verkeer gaat dan over deze beveiligde tunnel. Dit verkeer is nauwelijks te onderscheppen. - Gebruik verschillende wachtwoorden.
Gebruik minimaal 8 karakters, hoe meer hoe beter, gebruik symbolen (!#$%) en hoofdletters.
Meer informatie over dit onderwerp? Neem gerust contact met ons op via 040-2534993 of info@3cloudz.nl.
Tom Fasen, 3CLOUDZ
Directeur