De simpelste manier om je werknemer te motiveren

4679

De simpelste manier om je werknemer te motiveren

Het kerstpakket is de simpelste manier om je werknemer te motiveren. Volgens het Nederlandse Voorlichtingsbureau Kerstpakketten ziet ruim 80% van de Nederlandse medewerkers het kerstpakket als ultieme blijk van waardering. Het is dus een slim idee om een kerstpakket te geven. Het geeft hen immers een fijn gevoel, een leuk cadeau voor het thuisfront en het stimuleert de motivatie. Uit onderzoek van Henry Robben (hoogleraar Marketing) blijkt namelijk dat het ontbreken van een kerstpakket funest is voor de motivatie van de medewerkers. Ze verwachten namelijk dat de werkgever ze rond deze tijd beloont. Gebeurt dit niet, dan zijn ze minder snel geneigd zich in te zetten voor je bedrijf.

Aandacht maakt alles mooier

Wel belangrijk voor het effect is hoeveel aandacht je aan het kerstpakket besteed. Het pakket moet wel leuk en geschikt zijn voor zoveel mogelijk medewerkers.

Uit het onderzoek blijkt dat werkgevers vooral naar kosten kijken, terwijl medewerkers het belangrijk vinden dat de werkgever er moeite voor gedaan heeft. Zelf samenstellen

Inhoud van het pakket maakt niet iedereen even blij, dus kiezen steeds meer werkgevers voor een cadeaukaart als kerstcadeau.

Oorsprong

Waar komt het kerstpakket eigenlijk vandaan? In de 19e eeuw was het een gewoonte dat de boer mensen die langs de deur kwamen om zijn gezin een fijne kerst te wensen iets te drinken en te eten te geven. Ook gaven zij hun personeel een mand met lekkere en nuttige dingen mee om het thuis feestelijk te kunnen maken. Later kopieerden de ambachtslieden de gewoonte en gaven hun leerlingen en hun personeel ook een kerstpakket mee naar huis.

Wat is favoriet?

De stylisten van IKEA Eindhoven hebben vorig jaar 6 mooie pakketten samengesteld op basis van verschillende winterse gewoontes. De verkoopcijfers lieten zien dat de pakketten rondom koken en dineren veel meer gekozen werden. Zo weten we dat samen tafelen mensen in de winter het meeste geluk brengt. Logisch eigenlijk, want een goed (= met zorg samengesteld) kerstpakket brengt mensen samen en dat doet samen dineren ook.
Verder was er een enorme vraag naar een pakket met levensmiddelen. Die zijn immers altijd favoriet onder de werknemers vanwege het thuisfront. We hebben dus ook een nieuw kerstpakket toegevoegd.De laatste trend in kerstcadeaus voor werknemers en partners is trouwens het geven van cadeaukaarten. Leuk, want zo kun je extra waarde toevoegen aan een klein cadeautje kan iedereen er iets voor kopen waar ze blij van worden.

Tover zelf ook een glimlach op de gezichten van je medewerkers of partners met de kerstpakketten van IKEA Eindhoven.

Anna Andersson – IKEA BUSINESS Eindhoven
Management


Leave a Comment