Heeft een coach toegevoegde waarde?

3103

Heeft een coach toegevoegde waarde?

Als je kijkt naar het aanbod van coaches, adviesbureaus en opleidingen op het gebied van coaching,  zou je denken dat we niet meer zonder kunnen. Het kan toch niet zo zijn (en het is m.i. ook niet zo) dat al die aanbieders geschikt zouden zijn om ons beter te maken, beter te laten functioneren en ons en onze organisatie op een hoger niveau te brengen?

Dat is ook niet het geval maar toch maakt een goede coach het verschil tussen middelmatige, goede en top prestaties.

Afgelopen weekend hebben we kunnen zien hoe het Nederlandse dames tennisteam, met geen een speelster uit de top-100, het favoriete Rusland kansloos liet met 0-3 in de kwartfinale van de FED-cup.

Een belangrijk deel van dit succes wordt toegeschreven aan coach Paul Haarhuis. Je ziet het niet alleen in het tennis, maar in alle (individuele en team) sporten, een goede coach maakt het verschil. Top coaches in de sport kunnen gemakkelijk geïdentificeerd worden want prestaties worden constant kwantitatief gemeten. U kunt er waarschijnlijk zelf een heel stel opnoemen.

Waarom zien we niet op dezelfde duidelijke manier wat het effect van coaches in het bedrijfsleven is? In het bijzonder in het MKB kan de juiste coach een groot effect hebben op het functioneren van ondernemer en medewerkers. Wat is daar dan voor nodig?

Er zijn m.i. drie criteria die belangrijk zijn voor een effectieve coach:

  1. De coach (m/v) is zelf ervaren in de tak van sport en weet wat het is om op het vereiste niveau te presteren
  2. De coach en de gecoachte waarderen en accepteren elkaar als basis om een gezamenlijk overeengekomen doel te behalen
  3. De coach is in staat zijn visie en aanpak over te brengen op degene die gecoacht wordt

Dus mijn antwoord op de vraag of een coach toegevoegde waarde heeft is ja als er voldaan is aan deze drie criteria. Als u dus weer eens over coaching nadenkt of het aanbod bekijkt leg dan deze criteria als maatlat ernaast.

Piet Berkhout is adviseur bij stichting Ondernemersklankbord en schrijft dit op persoonlijke titel.

Piet Berkhout, Ondernemersklankbord
Adviseur


Leave a Comment